Nordic Spice får hjälp att simulera och visualisera flytten till Sverige

4 Jul 2022

Det svenska familjeföretaget Nordic Spice grundades 2004 och har sin fabrik i Spanien. För en tid sedan bestämde man sig för att hämta hem produktionen till Sverige för att samla all kompetens inom företaget under samma tak. VD Daniel Björk förklarar:

– Vi får en större närhet i vår verksamhet när utveckling, tillverkning och försäljning finns samlad på samma plats. Vi är säkra på att det kommer utveckla våra affärer, hjälpa oss att hitta nya kundgrupper och nya affärsmöjligheter. Flytten är också ett tillfälle för oss att ta ett kliv inom digitalisering och automatisering av vår fabrik.

Nordic Spice har fått hjälp av Almi i flera sammanhang sedan början av 2010-talet; bland annat coachning, omställningsstöd och digitalisering och automatisering i produktionen. Inför det stora projektet att flytta fabriken till Sverige fick Nordic Spice hjälp av två experter från Almi att simulera vad flytten skulle innebära, till exempel kostnader för att bygga den nya fabriken. Via Almi fick man också kontakt med MITC i Eskilstuna, en av flera samverkande aktörer i FL4i (Fastlane for industry) projektet, vilket i sin tur ledde till Visual Lift, som är en del av Visual Sweden.

– Genom Tillväxtverkets Robotlyftet hade vi redan fått hjälp att göra en förprojektering av den nya fabriken, ett projekt som pågick i ett halvår. Problemet med denna projektering var dock att den enbart gjordes i 2D, vilket jag kände inte matchade vårt behov. Då klev Visual Lift in och plötsligt hade vi hela projekteringen i 3D, en jättestor hjälp, säger Daniel Björk.

Nu är Nordic Spice snart redo att börja bygga den nya fabriken, de nya maskinerna levereras mot slutet av året och i januari 2023 kommer produktionen att starta.

– Jag värdesätter dessa två projekt jättemycket! De har gett oss möjlighet att våga satsa och hjälpt oss minimera risken för fallgropar och misstag på vägen. Att delta i projekt inom ramen för FL4i har dessutom gett oss ett nätverk och vi hoppas kunna dra nytta av fler projekt framåt, avslutar Daniel Björk.

Vill du veta mer om hur vi jobbar i FL4i? Hör av dig till en av våra coacher så hjälper vi dig!

Så går det till

Våra koordinatorer finns här för att hjälpa dig utforma en utvecklingsplan för just din verksamhet.

Fler nyheter

Senaste nytt